علوم دام

حضرت رسول (ص) :بهترین مال گوسفنداست وپس ازکشاورزی بهترین ثروت گوسفندداری است.

آغوز
ترکیبات آغوز:

ترکیب اغوز با ترکیب کل شیر تولیدی در دوره شیردهی بسیار متفاوت است و به نظر می رسد. اغوز مخلوطی از شیر حقیقی و اجزای تشکیل دهنده غیر قابل انتشار پلاسمای خون باشد که در حین عبور از پستان قبل از زایش در حدود 10 تا 15 برابر متراکم تر شده است کل مواد جامد اغوز در ابتدا از لحاظ چربی ویتامین  پروتیین و مواد معدنی غنی تر از شیر معمولی است ولی لاکتوز کم تری نسبت به شیر دارد مهمترین تفاوت اغوز با شیری که دام در دوره شیردهی تولید می کند میزان بسیار بالای پروتیین و گلوبین در اغوز است که دارای خاصیت انتی بادی بوده و سریعا در شیر دوشی بعدی کاهش می یابد اغوز خواص ویژه خود را به تدریج از دست داده و کاملا شبیه به شیر معمولی می گردد . اغوز برای گوساله نوزاد ارزش حیاتی دارد زیرا یک منبع عالی از مواد مغذی ضروری است همان طوری که اشاره شد غلظت انتی بادی ها در اغوز بسیار زیاد است اما تنها برای مدت کوتاهی پس از تولد از دستگاه گوارش گوساله جذب می شود به طور کلی توانایی گوساله در جذب انتی بادی ها از دستگاه گوارش با افزایش سن کاهش می یابد جذب انتی بادی ها بعد از 12 ساعت کم و بعد از گذشت 24 ساعت بسیار اندک می شود بنابرین لازم است که گوساله هر چه زودتر اغوز مصرف نماید از طرفی میزان اهن ویتامین های A, D  اغوز به ترتیب 10 تا 17 و3 و10 برابر مقدار ان در شیر معمولی است با توجه به نقش اهن در بالا بردن سریع هموگلوبین در گلبول های قرمز و ذخیره اندک ویتانین A  در گوساله تازه متولد شده و نقش ان در محافظت گوساله از بیماری های مختلف نیز مبین تغذیه سریع و به موقع اغوز است تغذیه اولیه  گوساله با اغوز حتی الا مکان در 2 ساعت اول و حداکثر تا 12 ساعت اول باید انجام شود یک ساعت بعد از تولد و حتی به اعتقاد عده ای بلافاصه بعد از تولد باید 2 کیلو گرم اغوز به گوساله خوراند و متعاقبا همین مقدار ا دوباره بعد از 8 ساعت تکرار کرد تغذیه اغوز برای 2 یا 3 روز متوالی نتایج بسیار خوبی دارد همه گوساله ها بدون کمک اغوز کافی نمی خورند بنابرین بهتر است با استفاده از شیشه های پستانک دار و یا لوله های تغذیه ای اغوز را به گوساله خورانید  با توجه به ارزش حیاتی اغوز و مواد متشکله ان اغوز مازاد در دامداری ها به صور مختلف از جمله انجماد تخمیر و ... نگهداری و به موقع مورد استفاده قرار می گیرد برخی از دامداران اغوز مازاد و با کیفیت مناسب را به صوت یخ زده در بسته های یک کیلویی نگه می دارند اگر انجماد درست صورت گیرد اغوز می تواند تا زمان مصرف سالم باقی بماند و در موقع مصرف از انجماد خارج شود برای جلوگیری از اسیب پذیری ایمونوگلوبولین ها نباید هنگام خارج کردن از انجماد اغوز را زیاد حرارت دهیم انجماد اغوز به دلیل مشکلات اجرایی از جمله نیاز به کارگر یجچال و وسایل انجماد به صورت گسترده در گاوداری ها استفاده نمی شود.

آغـوز و مديريت آن:

آغوز اولين محصول خروجی از غدد پستانی گاواست که طی روزهای انتهایی آبستنی شكل می گيرد. گوساله ای كه آغوز نخورد محکوم به مرگ است . اقدامات مديريتی وجود دارند كه با بكاربردن آنها می توانيم ایمنی گوساله را از طريق آغوز تامين نماييم : · تغذيه دو ليتر آغوز بلافاصله پس از تولد و دو ليتر ديگر ظرف دوازده ساعت اوليه . · اگر گوساله اين حجم از آغوز را بصورت اختياری مصرف نكرد بالاجبار بايستی با لوله مری به او خورانده شود . · تغذيه آغوز با كيفيت ٬ آغوزی كه از گاوهاي مسن تهيه شده حاوی حداقل 5 ميلی گرم ايمنوگلبولين درهر ميلی ليتر آغوز است . كيفيت آغوز را می توان با کلوسترومتر ارزیابی کرد . زمان تغذيه، كيفيت آغوز و حجم آن ٬ سه فاكتور كليدی موثر برنتيجه مديريت آغوز می باشند. ممكن است حجم زيادی از يك آغوز با كيفيت پایین ٬ مصونيتی برابر با حجم كمی از يك آغوز با كيفيت بالا ايجاد نمايد . آغوز را می توان با سرد كردن برای مدتی نگهداری كرد. همچنين می توان با تخمير آغوز آنرا برای مدتی نگهداری نمود بدون اينكه اتلافی در فعاليت ايمنوگلبولينی ایجاد شود. با انجماد آغوز می توان آنرا بيش از شش ماه نگهداری كرد اين آغوز می تواند ايمنی كافی را تامين نمايد بشرطی كه بگونه ای صحيح از حالت انجماد خارج شود. آغوز منجمد بايستی با آب ولرم (نه آب داغ) مايع شود و جهت مصرف بايد تا دمای بدن برسد. از مايكروويو جهت مايع نمودن آغوز منجمد استفاده نشود. استفاده از Serum refractometer راهی ارزان و ساده جهت كنترل مديريت آغوز می باشد. گوساله هايی كه ايمنوگلبولين كافی دريافت كرده اند نسبت به گوساله هايی كه مقادير كمی آغوز يا آغوز با کیفیت پايين دريافت كرده اند، سطوح بالاتری از پروتین خون را نشان می دهند.

نقش آغوز در برابر فاكتورهاي مخالف رشد:

آغوز قابليت استفاده از چربي را افزايش مي دهد. سوختن چربي سوخت مناسبي براي بافت ماهيچه اي فراهم مي كند و در ايجاد و حفظ انعطاف ماهيچه ها كمك مي كند . آغوز توانايي بالقوه اي در حمايت از رشد سلول طبيعي و بازسازي بافت دارد .ممكن است به سلامتي بعد از سوختگي ،بريدگي و خراشيدگي شتاب دهد و جلوي آلودگي را بگيرد.به سلامتي رشد استخوان ،بافتهاي همبند ،پوست ،ماهيچه و بافت عصبي و به بازسازي RNA DNA و كمك مي كند و همچنين قند خون ،گلوكز و سطوح شيميايي مغز(سروتنين و دوپامين ) را متوازن ميكند. بهترين شكل مصرف آغوز كپسول و پودر است ،براي تقويت ايمني كپسولها مسيرهاي هضم را مهيا مي كند . طريقه مصرف دو تا چهار كپسول، دوبار در روز در يك ليوان پر آب در حاليكه معده خاليست مي باشد . مصرف آغوز در ناشتا و ميان روز بهترين نتيجه را دارد . مصرف پودر آغوز همچنين ممكن است براي بدن سازان و ساير كسانيكه احتياج به مصرف زياد آن دارند مفيد و مورد نياز باشد .بيشتر ورزشكاران بدنساز آغوز را در مقدار 20-5 گرم و يا بيشتر در روز مصرف مي كنند(براي افزايش حجم بدن وارتقاء رشد ماهيچه آغوز بهتر است 45-30 دقيقه قبل از كار مصرف شود ). پودر مي تواند با آب مخلوط شود و يا در نوشابه مثل آب پرتقال و مواد غذايي نظير ماست مخلوط شود . آغوز مي تواند به صورت موضعي با مخلوط كردن آب استريل نمك دار مصرف شود و يك تاَ ثير موضعي در كمك به شفاي سوختگي ،بريدگي و خراشيدگي و جراحت دهاني داشته باشد. منافع مكمل آغوز: نزديك شدن آلودگي و بيماريهاي تضعيف كننده مقدم يا همراه كاهش فاكتورهاي سيستم ايمني است .آغوز داراي فاكتورهاي قوي است كه عملكرد سيستم ايمني را به شكل مناسب بر مي گرداند و به ارتقاء فعاليت و توازن در فعاليت بيش از اندازه ي آن كمك مي كند . درمبارزه با ويروسها، باكتريها ،آلرژنها ،سمها و مخمرها به بدن كمك مي كند آغوز همچنين فلور ميكروبي روده را متوازن و از هضم مناسب حمايت مي كند

شناخت آغوز و خواص آن:

 آغوز يك ماده حيات بخش است،مواد غذايي توليد شده از پستانداران مادركه تامين خوراك وحمايت از سيستم ايمني موجودتازه متولد شده را بر عهده داردو محتوي پروتئين هاي لاكتوفرين،موادمعدني ،ويتامين ها ،آنزيم ها و فاكتورهاي مهم رشد مي باشد درمجموع سيستم ايمني را ارتقاء مي بخشد .اين مواد مغذي همچنين تحريك كننده رشد سلول و تجديد قوا وارتقاء سلامتي حيوان نيز مي باشد. در دوره زندگي،توليد فاكتورهاي رشد و ايمني كه در مبارزه با بيماري والتهاب وارد شده بافت ها به ما كمك مي كند كاهش مي يابد.آغوز منبع غذايي با لقوه در ميان مواد غذايي حياتي است . كلستروم يا آغوز مجموعه اي از مكمل هاي بدست آمده از گاو مي باشد .گاو يك اهداء كننده مشترك آغوز بين پستا نداران مي باشد كه براي بيشتر آن ها قابل استفاده مي باشد. فا كتورهاي رشد وايمني در آغوزگاو همانند ساختار هاي مولكولي در آغوز انسان است. گاو هيچ گونه از فاكتورهاي رشد وحمايت كننده ايمني را مانند انسان از جفت دريافت نميكند و همه آن ها را بايد از آغوز دريافت كند گاوهاي شيري مي توانند شش گالن و حتي بيشتر آغوز توليد نمايندواين بدان معناست كه نياز گوساله هاي تازه متولد شده زياد است . آغوز به طور متوازن جمع آوري و در فرآيندهاي دقيق براي توليد مكمل پودر مي شود.

[ دوشنبه سی ام مرداد 1391 ] [ 18:46 ] [ ]

[ ]

       

مجله اینترنتی دانستنی ها ، عکس عاشقانه جدید ، اس ام اس های عاشقانه